ORUÇ

“Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi




  • Oruç nasıl tutulur?


Oruç, bedenle yapılan ibadettir. Oruç ergenlik çağına gelmiş olanların ve akıl sağlığı yerinde olan her müslümanın tutması şarttır. Allah rızası için tutulur. Oruç çeşitlerinden hangisi olursa olsun farz, vacip, nafile oruçlar gibi oruçları tutmak önce niyet etmek gerekir. Niyet etmek şöyle olur. Niyet ettim Allah'ım senin rızan için orucumu tutmaya denir. Ramazan ayından başka bir oruca nafile gibi oruçlara niyet edilmez. Edilsebile ramazan orucuna niyet etmiş gibi olur. Çünkü bize farz olan ramazan orucunu vaktinde aynı zamanda birkaç oruca niyet edilmez. Ramazan ayında tuttuğumuz her gün için ayrı ayrı niyet etmeliyiz. Ramazan ayında belirli sebeplerden dolayı tutamadığımız zamanda başka bir zaman tuttuğumuzda niyet ettim Allah'ım senin rızan için kazaya kalmış orucumu tutmaya diye niyet etmeliyiz. Oruca niyet etme vakti gün batımından başlayıp ertesi günü kuşluk vaktine kadar niyet edilir. Yani öğle namazı vaktinin girmesinden az önceki vakte kadar devam eder. Öğle vakti girdikten sonra hiç bir oruca niyet edilmez. Bir sonraki güne yani akşam Vakti güneş batmadan bir sonraki yani ertesi güne niyet edilmez. Niyet çok önemlidir. Niyet için kesin ifade kullanmalıyız. Mesela " yarın şu işim olursa oruç tutarım" şeklinde niyet olmaz. Oruç zayıflamak yada rejim yapmak için tutulmaz. Allah'ın rızasını kazanmak için tutulur.


Oruç sahur ile başlar. Sahur, oruç tutacak kişilerin imsak vaktinden önce yedikleri yemektir. Sahur oruca dayanma gücü verir. Sahura kalkmak müstehaptır. Peygamber efendimiz, " sahur yiyiniz; çünkü sahurda bereket vardır" buyurmuşlardır. İftarı erken vaktinde yapmak yani acele etmemek gerekir. Sahuru ise geç vaktinde yapmak yani sahuru geciktirmek sünnettir. Sahur vakti, gecenin en bereketli ve özel vakittir. Bu saatte uyanık olmak gerekir. Çünkü duaların ve ibadetlerin makbul olduğu vakit olarak bilinir. İmsak bilim açısından kendini tutmak, yasakları engellemek anlamına gelir. Yani oruç yasaklarından uzak durma demektir.imsak vakti tan yerinin ağrıması vaktidir. Tan yerinin ağrıması yatsı namazının vaktinin çıktığı sabah namazının vakti girdi demektir. Bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başladı demektir. Orucumuzu tutup iftar vakti oruç yasaklarının sona ermesidir. Güneşin batması ile başlar. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti girmiş olur.

Sahura kalkmış bir insan niyet etmeyi unuttuysa bile sahura kalkması niyet yerine geçer. Akşam vakti girdikten sonra imsak vaktine kadar yeme, içme ve ailevi münasebette bulunmak serbesttir. 10-11 yaşındaki çocuklara da tutturup orucu sevdirmek gerekir. Oruç tutmaya alışkanlık kazanmış olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HOŞ GELDİNİZ,, Yorumlarınızda Saygı Kurallarına Dikkat Etmenizi Rica Ederiz....